22 Ιουλ 2010

3D Sweep Panorama
Σε επίπεδο ανακοινώσεων, ήταν η σημαντικότερη τεχνολογική καινοτομία που έφεραν οι NEX της Sony. Πρόκειται για τις πρώτες μηχανές στον κόσμο που καταγράφουν τρισδιάστατες εικόνες με ένα μόνο φακό, οι οποίες μπορούν να προβληθούν ως 2D και φυσικά ως 3D σε τηλεοράσεις (μόνο επί του παρόντος) που είναι 3D Ready. Όμως, το εγχείρημα της Sony θα ήταν λάθος να το δούμε μονοδιάστατα, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη τις καλλιτεχνικές και τεχνικές διαστάσεις του εγχειρήματος. Πολλά θα πρέπει να γραφτούν, ή έστω να ξαναγραφτούν, καθώς οι τεχνικές που προσδίδουν βάθος σε μία κανονική φωτογραφία αποκτούν πλέον την πιο ισχυρή και πειστική έκφρασή τους. Επίσης, υπάρχει η πραγματιστική προσέγγιση, η «αναμνηστική» φωτογραφία που μας υπενθυμίζει με τον καλύτερο τρόπο –με μία επιπλέον διάσταση– το πού ήμασταν πριν, όταν τη λαμβάναμε, καθώς επίσης η οικονομικό-τεχνολογική προσέγγιση. Οι 3D φωτογραφίες των NEX είναι το σημαντικότερο έως τώρα προϊόν που παντρεύει τη φωτογραφία με τα κλασικά «καταναλωτικά ηλεκτρονικά», τις «μαύρες» συσκευές. Για πρώτη φορά, όποια εμπειρία και αν διαθέτει ένας φωτογράφος, έχει τόσο μεγάλη σημασία το πόσο καλή θα είναι η 3D τηλεόρασή του. Ο κάτοχος μιας τέτοιας τηλεόρασης έχει ένα από τα σημαντικότερα έως τώρα κίνητρα να αποκτήσει μία τέτοια μηχανή.
Όμως, για να έχουν νόημα όλα αυτά θα πρέπει το 3D Sweep Panorama να δουλεύει. Το ότι έχω αφιερώσει το χώρο του Imagemaker (και) αυτόν το μήνα στις NEX σημαίνει ότι προφανώς δουλεύει. Δεν είχα τη δυνατότητα να δοκιμάσω νωρίτερα αυτή τη λειτουργία, καθώς είναι διαθέσιμη από το τέλος Ιουνίου. Για να αποκτήσει και η δική σας ΝΕΧ τη δυνατότητα 3D Panorama θα πρέπει να την αναβαθμίσετε έτσι ώστε να τρέχει το firmware v.2, το οποίο θα βρείτε στο site υποστήριξης της Sony http://support.sony-europe.com. Μετά την αναβάθμιση στα mode λήψης είναι διαθέσιμο, πέρα από το Sweep Panorama, και το 3D Panorama.

Πώς γίνεται
Ως γνωστόν, κατά τη λήψη Sweep Panorama «σαρώνουμε» τον ορίζοντα (η λήψη μπορεί να γίνει και καθέτως). Οι μηχανές της Sony που διαθέτουν τη λειτουργία κάνουν διαδοχικές λήψεις με γρήγορο ρυθμό, τις οποίες συνενώνουν δημιουργώντας μία πανοραμική εικόνα, η οποία μπορεί να καλύπτει ένα τόξο έως 224 μοίρες. Οι μηχανικοί της Sony εξέλιξαν ακόμη περισσότερο αυτή την ευφυή τεχνική, έτσι ώστε η λήψη να γίνει τρισδιάστατη πανοραμική. Η ιδέα έχει ως εξής: Οι διαδοχικές λήψεις χωρίζονται σε ζεύγη στο buffer της ΝΕΧ, με την πρώτη να αντιστοιχίζεται στο αριστερό μάτι και η δεύτερη στο δεξί (με δεδομένο ότι η «σάρωση» του ορίζοντα γίνεται από αριστερά προς δεξιά). Αν αναπαράγουμε την 3D πανοραμική λήψη σε μία Bravia (ή οποιαδήποτε άλλη 3D Ready τηλεόραση) η εικόνα που βλέπουμε είναι τρισδιάστατη. Η τεχνική προβολής είναι η Side-by-Side, με τα ζεύγη των εικόνων να μοιράζονται εναλλάξ στα δύο μάτια από τα shutter glasses. Αξίζει να αναφέρω ότι δοκίμασα και τη μετατροπή 2D σε 3D μιας τέτοιας πανοραμικής λήψης, μέσω του αντίστοιχου αλγόριθμου της KDL-40HX800, όπως επίσης και με άλλες τηλεοράσεις 3D. Η αίσθηση της πρωτογενούς πανοραμικής λήψης 3D είναι μοναδική στην απόδοση του βάθους της εικόνας και πολύ πιο ρεαλιστική από την εικόνα που δημιουργεί μόνη της μία τηλεόραση 3D, μέσω της μετατροπής 2D σε 3D.

Δεν υπάρχουν σχόλια: