21 Ιουν 2010

Η 50ή IFA προ των πυλών
Η δημοφιλέστερη έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, η IFΑ, θα κάνει εγκαίνια φέτος για 50ή φορά. Από τις 3 έως τις 8 Σεπτεμβρίου στο γνωστό χώρο της Διεθνούς Έκθεσης στο Βερολίνο θα παρουσιαστούν για ακόμη μία φορά οι τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας στο τεχνολογικά αδηφάγο κοινό και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια οι διοργανωτές έχουν φροντίσει να προβάλλουν σε πρώτο πλάνο το ρόλο του διεθνούς αυτού event, που είναι η ευκαιρία για νέες συνεργασίες σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διάδοση και την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Άλλωστε, στα 50 χρόνια της ιστορίας της η IFA είναι τόπος επικύρωσης της εκάστοτε νέας τεχνολογίας, ήδη από το 1924 όπου το highlight ήταν η ανάπτυξη της ραδιοφωνίας, για να ακολουθήσουν η μετάδοση VHF το 1950, το Compact Disc το 1979 και το DVD το 1997.

iZone, eLibrary και TecWatch
Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, στην 50ή IFA εγκαινιάζεται το νέο section iZone, ανοιχτό φυσικά για το κοινό, τo οποίο θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στα προϊόντα «i». Αυτό σημαίνει ότι κάθε μοντέλο iPhone, iPad, iPod, όπως και κάθε προϊόν της Apple, συμπεριλαμβανομένων των Mac, θα εκτίθεται εκεί. Πολύ απλά, η IFA επικυρώνει τη διείσδυση των προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας και συμβάλλει στην περαιτέρω διάδοσή τους, προσελκύοντας ταυτόχρονα χιλιάδες κόσμου στον αντίστοιχο booth. Νέο είναι επίσης το τμήμα που θα ονομάζεται eLibrary, για το οποίο να αναφέρω ότι είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Σε αυτό θα παρουσιάζονται όλα τα προϊόντα σχετικά με τα ηλεκτρονικά βιβλία –eBooks– και τα tablet PC, τα οποία αναμένονται να κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια.
Αναβαθμισμένο και ανοιχτό στο ευρύ κοινό θα είναι το TecWatc, που τα περασμένα χρόνια ήταν ανοιχτό μόνο για τους δημοσιογράφους και τους επαγγελματίες, όμως φέτος θα είναι και για το κοινό. Από το booth τα περασμένα χρόνια έχουν περάσει, πολύ πριν καθιερωθούν, τεχνολογίες όπως το MP3 και το Track ID. Το τελευταίο μάλιστα, που είναι σχετικά πρόσφατο, μου είχε προκαλέσει ιδιαίτερα θετική εντύπωση όταν το είδα από κοντά. Να θυμίσω ότι πρόκειται για το σύστημα αναγνώρισης του τίτλου ενός τραγουδιού μόνο με το απόσπασμα μερικών δευτερόλεπτων από αυτό. Έπειτα από λίγα χρόνια συνάντησα το σύστημα –με την εμπορική του ονομασία– ως εφαρμογή στο κινητό μου τηλέφωνο.

To 3D
Ίσως είναι περιττό να αναφέρω ότι η 50ή θα είναι μία… τρισδιάστατη IFA. Όλοι οι κατασκευαστές θα επιδείξουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν και, φυσικά, ό,τι περίεργο και εξωπραγματικό θα έχουν σκεφτεί μέχρι τότε. Προβλέπω ότι θα υπάρχει τουλάχιστον ένα booth στην έκθεση όπου όλοι οι επισκέπτες του θα φορούν shutter glasses. Στην 50ή IFA αναμένεται να δούμε και τα πρώτα 3D Ready κινητά και PDA. Ήδη, η Carl Zeiss έχει ανακοινώσει ότι θα έχει προς επίδειξη το ενεργό ζεύγος γυαλιών για χρήση σε φορητές συσκευές.

Ηοme Appliances
Τα τελευταία δύο χρόνια η IFA περιλαμβάνει στα εκθέματά της και λευκές συσκευές. Ξέρετε, πλυντήρια, πλυντήρια πιάτων, κουζίνες, ψυγεία, ηλεκτρικές σκούπες. Το δυσάρεστο –τουλάχιστον για τον Έλληνα επισκέπτη– είναι ότι αυτά θα τα δει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη χώρα του, λίγο πριν από την… επόμενη IFA. Όσον αφορά στα εκθετήρια; Καμία απολύτως σχέση με όποιες εκθέσεις λευκών συσκευών έχουμε δει ποτέ στη χώρα μας. Θα σας πω μόνο ότι μετά την επίσκεψη στις «λευκές», θέλεις να πας σπίτι… και να αρχίσεις να μαγειρεύεις. Για το αν είχε απήχηση η συμμετοχή τους, σημειώστε ότι στην IFA 2009 συμμετείχαν 1.164 εκθέτες και παραβρεθήκαν 224.235 επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: