14 Σεπ 2007

HiTECH + DVD + Blu-Ray

Η περιπέτεια της προσφοράς Blu-ray από το επόμενο τεύχος του περιοδικού και το déjà vu με την ιστορία των DVD.


Είναι γνωστό ότι η ζωή μας κύκλους κάνει. Τον Απρίλιο του 2000 το HiTECH ήταν ένα από τα πρώτα έντυπα στον κόσμο που κυκλοφόρησε με δώρο ένα DVD, την ταινία «Elizabeth». (Μπορεί να ήταν και το πρώτο στον κόσμο, αλλά άντε να το διασταυρώσεις!) Την εποχή εκείνη κυκλοφορούσαν πολύ λίγοι τίτλοι DVD στην αγορά, τα DVD Player ήταν ακριβά έως πολύ ακριβά και τα είχαν λίγοι έως πολύ λίγοι, ενώ τα εργοστάσια παραγωγής ήταν λιγοστά και με περιορισμένες δυνατότητες.
Εκεί κάπου στα τέλη του 1999 χτυπάει το τηλέφωνο και ο Γιάννης Ιωαννίδης (παλιός φίλος από την εποχή του βινυλίου, όταν κόβαμε δίσκους σε κοπτικούς τόρνους Neumann) μας ανακοινώνει περήφανα ότι έβαλε μπρος γραμμή παραγωγής DVD. Αυτόματα, η ιδέα της προσφοράς DVD στο HiTECH μας σφηνώθηκε στο μυαλό και εντέλει, έπειτα από πολλά προβλήματα, τα καταφέραμε. Το κόστος βέβαια ήταν αστρονομικό, σε σχέση με τα σημερινά στάνταρτ, και ο μόνος τρόπος να γίνει πραγματικότητα η προσφορά ήταν με σημαντική αύξηση τιμής του περιοδικού, από 2.000 σε 2.700 δρχ. (σημερινό ισοδύναμο των 2.700 δρχ. σε ευρώ έπειτα από πληθωρισμό πάνω από 11 ευρώ). Ωστόσο, τολμήσαμε και η αποδοχή ήταν μεγάλη: Από πωλήσεις 21.000 το Μάρτιο, ο Απρίλιος πήγε στις 28.000 και ο Μάιος ξαναγύρισε στις 19.500. Με βάση αυτό, και αφού τα κοστολόγια έπεσαν αρκετά, από το 2001 προχωρήσαμε στην υιοθέτηση του DVD κάθε μήνα, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 2004, όταν τα κοστολόγια παραγωγής είχαν πέσει στο ένα δέκατο της «Elizabeth», μπήκαν στο παιχνίδι και οι εφημερίδες. Βεβαίως, περιττό να σας πούμε ότι οικονομικά η «Elizabeth» ήταν ελαφρά «κόκκινη» για το περιοδικό, παρ’ όλη την αύξηση της τιμής και την αύξηση της κυκλοφορίας. Ήταν όμως πρωτοπορία, και αυτό μετράει για όλους μας.
Σήμερα, λοιπόν, ξαναζούμε τις μέρες του 2000, με την αντικατάσταση του DVD από το Blu-ray. Σας εξομολογούμαστε ότι από πέρσι το καλοκαίρι ψάχνουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε Blu-ray με το HiTECH. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα απ’ ό,τι στο DVD την εποχή του 2000. Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχουν παρά δύο εργοστάσια εν λειτουργία σε όλο τον κόσμο, και τα δύο της Sony, ένα στην Ιαπωνία και ένα στην Αμερική. Αυτό σημαίνει μεγάλο κόστος μεταφορικών και μεγάλο χρόνο. Το ευρωπαϊκό εργοστάσιο της Sony στην Αυστρία είναι τεχνολογικά έτοιμο για Blu ray, ωστόσο δεν το βλέπουμε να παίρνει μπρος αν δεν αυξηθούν οι παραγωγές. (Γιατί να ξεκινήσουν και νέα μονάδα όταν υπάρχει παραγωγική διαθεσιμότητα στις άλλες μονάδες;) Όταν πάρει μπροστά αυτό, πιθανόν να δούμε σημαντική μείωση κόστους και χρόνου.
Το δεύτερο στοιχείο δυσκολίας είναι η κατασκευή των μάστερ, όπου τα προγράμματα κατασκευής είναι πολύ φρέσκα και πανάκριβα, ενώ πανάκριβος είναι και ο εξοπλισμός High Definition για τα στούντιο. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να φτιάξουμε μάστερ στην Ελλάδα, αλλιώς θα τα κάνουμε στο εξωτερικό.
Τρίτο και αγριότερο στοιχείο δυσκολίας ήταν η εξεύρεση προγράμματος High Definition σε ποιότητα που να αξίζει να δοθεί από το HiTECH στους φανατικούς φίλους της εικόνας και του ήχου. Η αντίληψή μας ήταν πάντα ότι το καλύτερο πρόγραμμα για να απολαύσεις ποιότητα εικόνας και ήχου είναι η Φύση. (Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν και οι πωλήσεις Blu-ray στην Αμερική, όπου η πρώτη θέση σε πωλήσεις ανήκει σε ντοκιμαντέρ φύσης, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τις ταινίες.) Έπειτα, λοιπόν, από ένα υπερ-δωδεκάμηνο μαραθώνιο συνεννοήσεων, καταφέραμε να αποκτήσουμε το ιδανικό, μία από τις καλύτερες σειρές ντοκιμαντέρ φύσης, γυρισμένη εξ ολοκλήρου σε High Definition, από τους καλύτερους και πιο έμπειρους παραγωγούς του κόσμου. Όπως θα δείτε και στη διαφήμιση των σελίδων 13-15, η σειρά Hi-Def Planet – Ισημερινός Κύκλος έχει αποσπάσει λαμπρά διεθνή βραβεία ποιότητας περιεχομένου, εικόνας και ήχου και έφτασε στα χέρια μας σε πολύτιμες μήτρες High Definition (οι οποίες ανοίχτηκαν με σεβασμό σε σεμνή τελετή αποσφράγισης στα γραφεία μας).
Μια σοφή ιδέα της σύνταξης του HiTECH ήταν να δώσουμε πακέτο με το Blu-ray το ίδιο πρόγραμμα και σε DVD. Αυτό εξυπηρετεί δύο στόχους: αφενός τις αγαπημένες μας συγκρίσεις και αφετέρου την παρακολούθηση σε ένα DVD Player, είτε εν αναμονή της αγοράς BD Player είτε σε ένα δεύτερο σύστημα. Μια δεύτερη σοφή ιδέα ήταν να προσφέρουμε τη σειρά μεταγλωττισμένη, έτσι ώστε το μάτι να μην κολλάει στους υπότιτλους και να μπορεί να περιδιαβαίνει την πλούσια εικόνα High Definition.
Έχοντας ξεπεράσει όλους τους σκοπέλους, το τελικό κόστος των Blu-ray μας προκύπτει από 15 ως 20 φορές υψηλότερο από αυτό του DVD. Μ’ άλλα λόγια, αντί για ένα Blu-ray θα μπορούσαμε να σας προσφέρουμε 15 ως 20 DVD! Τι να τα κάνουμε όμως; Παίζουν στην καινούργια οθόνη μας High Definition; Φυσικά και εδώ, ο μόνος τρόπος να γίνει πραγματικότητα η προσφορά είναι με σημαντική αύξηση της τιμής – η οποία ελπίζουμε να πέσει σύντομα ακολουθώντας την πτώση του κόστους του Blu-ray. Ραντεβού στο περίπτερο στις 19 Σεπτεμβρίου, και περιμένουμε τις εντυπώσεις σας.

(Αύγουστος-Σεπτέμβριο 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: