10 Ιουλ 2009

Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση από την Digea

Ξεκινά η διαδικασία μετάβασης για τους ιδιωτικούς σταθμούς.

Οι ιδιωτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας Alpha, Alter, Antenna, Makedonia TV, Mega, Star και Σκάι παρουσίασαν στις 24 Ιουνίου την εταιρεία Digea – Ψηφιακός Πάροχος ΑΕ. Η εταιρεία αυτή έχει ως κύρια δραστηριότητα την παροχή υπηρεσιών δικτύωσης και πολυπλεξίας, τόσο προς τους μετόχους της, τα κανάλια εθνικής εμβέλειας που αναφέραμε, όσο και προς όποιον άλλο τηλεοπτικό σταθμό είναι νόμιμος και θα επιλέξει τις υπηρεσίες της. Με άλλα λόγια, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί συνασπίζονται, δημιουργώντας ένα φορέα που θα τους βοηθήσει να κάνουν τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, μειώνοντας το συνολικό κόστος και το ρίσκο του όλου εγχειρήματος. Η διαδικασία της μετάβασης στην ψηφιακή επίγεια τηλεόραση είναι ένα σύνθετο τεχνικό, οικονομικό και επικοινωνιακό εγχείρημα. Απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμό από την πλευρά των σταθμών/παρόχων ψηφιακής τηλεόρασης, αλλά και την ενημέρωση πρακτικά όλων των καταναλωτών, οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση και να αποκτήσουν τον απαραίτητο αποκωδικοποιητή με κόστος 50 με 60 ευρώ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας, το όλο εγχείρημα στην Ελλάδα θα εξελιχθεί σταδιακά και θα ολοκληρωθεί τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια.
Η Digea αναλαμβάνει να εκτελέσει ένα έργο μεγάλης δημόσιας ωφέλειας, του οποίου η εξέλιξη εξαρτάται και από την τήρηση και εκ μέρους της πολιτείας μιας σειράς προϋποθέσεων. Απαιτούνται η ολοκλήρωση της κατάρτισης του τελικού ψηφιακού χάρτη με όλες τις αναγκαίες προβλέψεις και τη θέσπιση ευέλικτων αποτελεσματικών διαδικασιών, η προκήρυξη των ψηφιακών αδειών και η έμπρακτη υποστήριξή της σε όλα τα επίπεδα. Η διείσδυση της επίγειας αναλογικής τηλεόρασης στην Ελλάδα σήμερα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη αγγίζοντας το 95%, οπότε το εγχείρημα της μετάβασης έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για τη χώρα μας. Τα άμεσα οφέλη για το κοινό από την ψηφιακή εκπομπή κατά την περίοδο της μετάβασης είναι η καλύτερη και σταθερότερη ποιότητα εικόνας, η πληρέστερη κάλυψη, καθώς και η ύπαρξη ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (EPG). Η ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάβασης ανοίγει το δρόμο για την τηλεόραση High Definition, τη δημιουργία πλήθους θεματικών καναλιών, συνδρομητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αμφίδρομης τηλεόρασης.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, υπολογίζεται ότι μέχρι τις αρχές του 2010 το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα θα καλύπτει το 60% περίπου του πληθυσμού και θα μεταφέρει σε πρώτη φάση μόνο τα επτά πανελλήνιας εμβέλειας κανάλια. Η ψηφιακή εκπομπή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του καλοκαιριού από το Καμάρι Ξυλοκάστρου, ενώ σχεδιάζεται η εκπομπή σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα από τα μέσα του φθινοπώρου και σε Πάτρα και Λάρισα μέχρι τις αρχές του 2010. Οι αναλογικές μεταδόσεις θα συνυπάρχουν με τις αντίστοιχες ψηφιακές, ώστε να είναι ομαλή η διαδικασία της μετάβασης για το κοινό, ενώ ο απώτερος στόχος είναι η πλήρης κατάργηση των αναλογικών μεταδόσεων ύστερα από τέσσερα με πέντε χρόνια. Το σύστημα κωδικοποίησης θα είναι το MPEG-4/H.264/AVC και οι εκπομπές κατά τη φάση της μετάβασης θα γίνονται σε Standard Definition. Θα επιδιωχθεί συνεργασία με την ΕΡΤ, η οποία από το 2006 εκπέμπει και ψηφιακά κανάλια σε MPEG-2. Για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, η DIGEA ετοιμάζει ενημερωτική διαφημιστική καμπάνια, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, και θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο δικτυακό τόπο της (www.digea.gr).
Είναι προφανές ότι όλες οι αγορές συσκευών με τηλεοπτικό δέκτη (όπως τηλεοράσεις, DVD Recorder κ.λπ.) θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα την πλήρη συμβατότητα του δέκτη τους με το MPEG-4 (που είναι συμβατό προς τα πίσω με το MPEG-2), οπότε προσέξτε πριν αγοράσετε οτιδήποτε. Μας δόθηκε ήδη από την Digea, υπό τη μορφή promotion, o συμβατός δέκτης GKHD200T και ψάχνουμε στην αγορά για αντίστοιχα μηχανάκια. Επιπλέον, έχουμε μαζέψει και τις τηλεοράσεις με τους αντίστοιχους δέκτες, οπότε είμαστε έτοιμοι για μια σαρωτική δοκιμή και αναλυτική παρουσίασης της ψηφιακής τηλεόρασης μέσα στο φθινόπωρο. Μείνετε συντονισμένοι!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους, ψηφιακή, 16:9 εικόνα, με προδιαγραφή για HD! Βέβαια, έχω ακούσει και παράπονα για την αγορά νέου δέκτη, ακόμη και αν κάποιοι πήραν τηλεόραση με ψηφιακό δέκτη. Ποιός φταίει; η ΕΡΤ η Digea; Εγώ λέω κανείς. Η πρώτη επένδυσε στην τότε υπάρχουσα τεχνολογία (2006) και θα προσαρμοστεί ενω η δεύτερη κοιτά μπροστά, με το πιο σύγχρονο πρότυπο εκπομπής σήμερα. Άλλωστε, με περίπου 60 Ευρώ, κάνεις ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Δε νομίζω πως μια τηλεόραση 1000 Ευρώ με δέκτη Mpeg 2 θα έκανε 800 Ευρώ χωρίς το δέκτη! Έλεος λοιπόν, ας μην γκρινιάζουμε κατά το σύνηθες των Ελλήνων, έχουμε καιρό μπροστά μας όχι απλά για να πάρουμε νέο δέκτη, αλλά και νέα τηλεόραση αν το επιθυμούμε