25 Ιαν 2008

HD-DVD: Το καράβι βουλιάζει γρηγορότερα απ' το αναμενόμενο.

Έτσι είν’ αυτά. Μετά την ανακοίνωση της Warner Bros ότι εγκαταλείπουν το HD-DVD, οι πωλήσεις HD-DVD Player έπεσαν ραγδαία. Σύμφωνα με στοιχεία της NPD Group, την πρώτη εβδομάδα μετά την περιβόητη απόφαση της Warner, οι πωλήσεις συσκευών αναπαραγωγής Blu-Ray εκτινάχθηκαν στο 93% της αγοράς, με το αντίπαλο φορμά HD-DVD να περιορίζεται στο 7%. Η NPD Group καταγράφει καθημερινά τις πωλήσεις των μεγαλύτερων καταστημάτων (και αλυσίδων) λιανικής των καταναλωτικών ηλεκτρονικών στις ΗΠΑ, (οι οποίες αποτελούν τα δύο τρίτα περίπου των συνόλου των πωλήσεων στην αμερικανική αγορά). Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της NPD, για την εβδομάδα της 12ης Ιανουαρίου πουληθήκανε 1.758 HD DVD player, (από 14,558 συσκευές που είχανε πουληθεί την προηγούμενη εβδομάδα). Από την άλλη, πουληθήκανε 21,770 Blu-ray player (από 15,257 που είχανε πουληθεί την προηγούμενη εβδομάδα). Έτσι, ενώ πριν την ανακοίνωση της Warner είχαμε απλά μια μικρή υπεροχή του φορμά της Sony, σε χρόνο μηδέν η ισορροπία ανατράπηκε και από το 51-49 πήγε στο πραγματικά εντυπωσιακό 93-7!
Οι πιο συντηρητικοί ίσως ισχυριστούν ότι είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα, όμως τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. Η διαφορά είναι συντριπτική και θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, εάν η Toshiba δεν αποφάσιζε ουσιαστικά να χαρίσει τα HD-DVD Player της, αφού όχι μόνο προέβη σε γενναίες μειώσεις τιμών, (της τάξης του 40%), σε όλα της τα HD-DVD player, (ακόμη και στα ολοκαίνουρια μοντέλα), αλλά συνέχισε να χαρίζει μέχρι και 7 τίτλους HD-DVD με κάθε αγορά player, (το κόστος των οποίων, αν τα αγοράσει κανείς, αγγίζει τα 170 δολάρια, όταν το κορυφαίο HD-DVD Player της νέας σειράς της Toshiba κοστίζει πλέον λιγότερο από 299 δολάρια και το μεσαίο μοντέλο κοστίζει κάτω από 199 δολάρια, σχεδόν όσο και τα δισκάκια που χαρίζει)! Αν λοιπόν θέλετε να αγοράσετε ένα καλό DVD Player σε λογική τιμή, μπορείτε να αγοράσετε ένα από αυτά τα HD-DVD player. Για παράδειγμα, το HD-EP30 το βρήκαμε στο Amazon.de για 198,85 Ευρώ, με δώρο 7 δισκάκια! Έτσι, με χρήματα ακόμη και λιγότερα από όσα κοστίζει ένα καλό DVD player, αποκτάτε ένα player που παίζει DVD με αξαιρετικό upscaling μέχρι και 1080p, παίρνετε δώρο 7 δισκάκια HD DVD και ως bonus το μηχάνημα σας παίζει και HD-DVD. Πέρα από τους αστεϊσμούς, η κατάσταση για το φορμά της Toshiba έχει διαμορφωθεί πολύ άσχημη και εάν η συμπαθής Ιαπωνική εταιρεία και οι φίλοι της δεν βγάλουν σύντομα έναν (τεράστιο) άσσο από το μανίκι τους, το παιχνίδι θα χαθεί οριστικά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα! Και πάνω που άρχιζα να πιστεύω οτι το format war θα έληγε όπως αυτό των εγγράψιμων DVD (+ και - R και RW). Απ'ότι φαίνεται όμως αυτή τη φορά τα λεφτά είναι πολύ περισσότερα και ο κάθε αντίπαλος έχει σοβαρούς λόγους (πολλά μηδενικά μετά τον άσσο) να πετάξει εντελώς έξω από το παιχνίδι τον άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα όντως, κάνει καλό και ο ανταγωνισμός. Αλλά τουλάχιστον θα καταλήξουμε κάπου, για να δω τι player να βάλω στο μάτι επιτέλους!!

Πάντως δεν θα ήθελα να είμαι στην Toshiba τώρα.