23 Ιαν 2008

BLU-RAY: TΩΡΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ!

Η εγκατάλειψη του HD-DVD από τη Warner αλλάζει ριζικά το σκηνικό των φορμά υψηλής ευκρίνειας Blu-ray και HD-DVD, καθώς πλέον το 70% των στούντιο του Hollywood ψηφίζει Blu-ray και μόλις το 30% μένει πιστό στο HD-DVD.

Ναι, το σκηνικό στην υψηλή ευκρίνεια άλλαξε. Παρ’ ότι το είχαμε υποψιαστεί ότι η Warner σύντομα θα εγκατέλειπε το HD-DVD (πολλά γράφονταν και ακούγονταν για αποκλειστική της μεταστροφή στο Blu-ray), η επίσημη ανακοίνωση έσκασε ως βόμβα πολλών μεγατόνων λίγο πριν από τα εγκαίνια της φετινής CES. To νέο άφησε άπαντες άφωνους, σε σημείο μάλιστα που το αντίπαλον δέος, το στρατόπεδο του HD-DVD, να ακυρώσει την επίσημη press conference. Και πώς να μην το πράξει βέβαια, αφού τα πάντα θα επισκιάζονταν από τις ερωτήσεις περί Warner. Κρίμα, γιατί στ’ αλήθεια ήταν μια καλή χρονιά για το HD-DVD, που έκανε ένα δυναμικό comeback και είχε να δείξει αρκετές επιτυχίες τόσο σε φτηνό hardware, όπως το HD-DVD Player των 100€, όσο και σε software, με την εξασφάλιση της αποκλειστικότητας των Universal, Paramount κάτω από τη δική της σημαία. Η κίνηση της εταιρείας είναι στην ουσία κίνηση ματ (με σκακιστικούς όρους), αφού δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών σε επίπεδο τίτλων. Κακά τα ψέματα, όσο τέλεια και φτηνά να είναι τα player σου, αν δεν έχεις τίτλους να παίξεις, δεν κάνεις τίποτα.

Καλά όλα αυτά, θα πείτε, αλλά εμείς ως καταναλωτές τι έχουμε να κερδίσουμε; Νομίζω ότι το αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων για ένα συλλέκτη αλλά και για όλους τους μερακλήδες της εικόνας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Τώρα μπορούμε αναπόσπαστα να επικεντρωθούμε στη συλλογή μας και όχι σε μια αναμέτρηση άνευ ουσίας. Πλέον οι επτά στους δέκα τίτλους που θα είναι διαθέσιμοι στην αγορά θα είναι Blu-ray και οι τρεις στους δέκα μόνο θα είναι HD-DVD. Αυτό σημαίνει ότι οι νεόφερτοι στην υψηλή ευκρίνεια δεν έχουν λόγο πλέον να αμφιταλαντευτούν μεταξύ των δύο φορμά, αφού είναι προφανές ότι θα σπεύσουν να αποκτήσουν ένα Blu-ray Player και θα αρχίσουν να χτίζουν τη συλλογή τους από μπλε δισκάκια. Ο πόλεμος των φορμά δρούσε μέχρι τώρα αποτρεπτικά, αλλά σήμερα δεν υπάρχει λόγος να περιμένει κανείς. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάποιοι έπαιξαν και έχασαν σε αυτή την υπόθεση, αλλά τι να κάνουμε, έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Μιλάμε βέβαια για τους early adopter, οι οποίοι επένδυσαν σε (ή και σε) ένα HD DVD Player. Μην ανησυχείτε όμως για αυτούς. Είναι μια ράτσα που εν γνώσει της παίρνει ορισμένα ρίσκα. Σε αντάλλαγμα απολαμβάνει νωρίτερα από τους υπόλοιπους. Μην νομίζετε όμως ότι πτοούνται κιόλας από τις ήττες. Μέχρι και σήμερα έχω φίλο που καμαρώνει για το Sony Beta Player του, που ακόμη παίζει κάποιες ξεχασμένες Betamax. Αυτό που απομένει είναι να δούμε περισσότερα μοντέλα BD Player από τους κατασκευαστές. Έφτασε η ώρα των Philips, Denon, Marantz, Yamaha και Onkyo να μπουν στο παιχνίδι. Δεν το λέμε για να πέσουν οι τιμές ή για να δούμε το μηχανάκι που θα τα έχει όλα. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Player όπως το BD-P1400 της Samsung είναι φρέσκες υλοποιήσεις σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση. Λογικό κόστος και πληρότητα σε τεχνικά χαρακτηριστικά. Το λέμε επειδή έχει σημασία για τους καταναλωτές να δούν όλη τη βιομηχανία καταναλωτικών ηλεκτρονικών στοιχισμένη πίσω από μια τεχνολογία. Τότε θα πουν όλοι: Τώρα αγοράζουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: