27 Νοε 2009

Η μάχη για το 3D

Τελικά ο δρόμος προς το οικιακό 3D φαίνεται να είναι μακρύς και γεμάτος δυσκολίες, όπως λέει και ο ποιητής, εν ολίγοις θα γίνει μεγάλη μάχη στην αγορά συσκευών Audio-Video αλλά και στο Hollywood. Βέβαια, αυτό δεν το υποθέτουμε απλά, αλλά το αναφέρουμε επίσημα, καθώς πληροφορηθήκαμε για το τι μας περιμένει διά στόματος Tim Page της Sony Europe. Ουσιαστικά, δεν αντέξαμε την αγωνία, τις απορίες και τις ερωτήσεις των αναγνωστών μας, οπότε σπεύσαμε να στείλουμε ένα πληρέστατο ερωτηματολόγιο στις μεγάλες εταιρείες του χώρου που καταπιάνονται με το σπορ του 3D, ήτοι Sony, Philips, Panasonic. Περιμέναμε εναγωνίως τις απαντήσεις όλων, ειδικά δε της Panasonic, που, ως η μαμά της τεχνολογίας, έχει τον τελευταίο λόγο, ωστόσο απάντηση έστειλε (ή πρόφτασε να στείλει έως την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες) μόνο ο Tim Page της Sony.
Έχουμε και λέμε λοιπόν: Η Sony (ενδεχομένως και όλες οι εταιρείες του χώρου) θα υιοθετήσει το σύστημα με ενεργά πολωτικά γυαλιά (active shutter glasses), καθώς αυτό επιτρέπει τον καλύτερο συγχρονισμό πηγής –προβολικού– ματιών, και ως εκ τούτου «διατηρεί» την εικόνα 3D στη μέγιστη ανάλυση 1080p του υλικού. Εντάξει, αυτό το «μυριστήκαμε» και στην πρόσφατη IFA ,όπου τα οκτώ από τα δέκα setup είχαν στηθεί με ενεργά γυαλιά (με ασύρματη επικοινωνία μεταξύ τηλεόρασης και γυαλιών) και ελάχιστα με παθητικά γυαλιά (χωρίς αισθητήρα επικοινωνίας).
Ωστόσο, στην ερώτηση περί διαθεσιμότητας προϊόντων 3D (τηλεοράσεις, προβολείς, πηγές) η απάντηση υπήρξε ένα ξερό 2010... προφανώς γιατί τα πράγματα είναι ακόμα πολύ ρευστά, ως προς την προδιαγραφή (και του BD Forum και του HDMI) που θα πρέπει να ενσωματώσουν οι αυριανές συσκευές 3D.
Μάλιστα σε ξεχωριστή ερώτηση περί του 3D roadmap, η απάντηση ήταν απλά Confidential regarding 3D roadmap!! (Τα δύο θαυμαστικά του Tim Page και όχι δικά μας.) Ωστόσο, οι πληροφορίες που μας δόθηκαν στην IFA περί της προδιαγραφής 3D του Blu-ray επιβεβαιώθηκαν και λογικά αναμένεται έως το τέλος του έτους να υπάρξει στανταρισμένη προδιαγραφή Blu-ray 3D και μέσα στο 2010 να πάρουμε στα χέρια μας δισκάκια Blu-ray με τρισδιάστατο υλικό. Έως εδώ όλα ωραία και καλά, καθώς σε μερικούς μήνες θα μπορούμε να απολαμβάνουμε στην άνεση του καθιστικού μας τρισδιάστατες ταινίες υψηλής ευκρίνειας.
Ωστόσο, στην ερώτηση περί των συνδέσεων μεταξύ των συσκευών 3D πήραμε την αφοπλιστική απάντηση: All linked HDMI 1.4. Στην ερώτηση αν πρέπει να αγοράσουμε ένα πλήρες σύστημα 3D από το μηδέν (κάτι που ελπίζαμε και παρακαλάγαμε να γλιτώσουμε) επίσης πήραμε τη «φρικιαστική» απάντηση: Yes...
Πάει περίπατο, λοιπόν, η συμβατότητα που ελπίζαμε να έχουμε στα υπάρχοντα συστήματά μας, έστω και σε στερεοσκοπική ανάλυση χαμηλότερη του 1080p, και μάλιστα δεν χρειάζεται μόνο να αγοράσουμε νέο Home Cinema αλλά και να ξηλώσουμε τα υπάρχοντα HDMI 1.3.
Πάντως σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Μαρκ Ζοράντι, πρόεδρος της Disney, ανέφερε ξεκάθαρα ότι θα περάσουν δύο με πέντε χρόνια έως τη στιγμή που θα δούμε να κυκλοφορούν συσκευές 3D στην αγορά του Home Cinema. Αν ο Ζοράντι αναφέρεται στο αρχικό λανσάρισμα των συσκευών ή στην τελική τους εμπορική αποδοχή, ο χρόνος θα το δείξει. Πάντως αυτή η δήλωση αντικρούει τη δήλωση της Disney περί τίτλων 3D Blu-ray εντός του 2010. Ίδωμεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: