2 Ιουν 2008

Ο πόλεμος των φορμά HD τελείωσε. Οι πωλήσεις Blu-ray πέφτουν!

Στις αρχές του χρόνου, η Warner έδωσε τέλος στο HD-DVD, λέγοντας ότι έπρεπε επιτέλους να λήξει ο πόλεμος των φορμά Hi-Def, ώστε να ανοίξει η σχετική αγορά. Ο πόλεμος των φορμά τέλειωσε, το Blu-ray νίκησε πανηγυρικά, αλλά η αγορά δεν άνοιξε. Τι συμβαίνει;


Τα στοιχεία της αγοράς έχουν ανησυχήσει τους αναλυτές, οι οποίοι έχουν χάσει τον ύπνο τους για να εξηγήσουν το φαινόμενο. Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα όσα είπε ο Richard Cooper (αναλυτής σε θέματα βίντεο της εταιρείας ερευνών ΜΜΕ Screen Digest) στην έκθεση MEDIA-TECH Expo 2008. (Η MEDIA-TECH Expo είναι μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις κατασκευαστών οπτικών μέσων στον κόσμο –αν όχι η μεγαλύτερη– και λαμβάνει χώρα στη Φραγκφούρτη.)
Ο κ. Cooper λοιπόν, μιλώντας για την κατάσταση στην αγορά των ΗΠΑ και της ΕΕ, προέβλεψε ότι θα εξακολουθήσουν να πέφτουν οι πωλήσεις των BD Player και κατά την περίοδο 2008-2009, κυρίως λόγω των πτωτικών τάσεων στις ΗΠΑ. Η ανάκαμψη δεν θα έρθει πριν από το 2011, κατά το οποίο επιτέλους τα BD Player θα καταφέρουν να πιάσουν (σε πωλήσεις) το 30% της αγοράς.
Είναι, λοιπόν, ακόμη πολύ νωρίς για το Blu-ray. Σκεφτείτε ότι για το 2008 προβλέπεται ότι οι πωλήσεις δίσκων Blu-ray στην Ευρώπη θα είναι μόλις το 2% της συνολικών πωλήσεων βιντεοδίσκων! Οι λόγοι της υστέρησης στη διείσδυση του Blu-ray είναι πολλοί. Κατ’ αρχάς τα Blu-ray Player είναι ακόμη πολύ ακριβά. Μπορεί το πιο φτηνό player να μην κοστίζει ένα χιλιάρικο, όπως πέρυσι, αλλά ακόμη και τα τέσσερα κατοστάρικα που στοιχίζει σήμερα ένα entry-level μηχανάκι δείχνουν απαγορευτικά για το μέσο καταναλωτή που κακόμαθε στα πάμφθηνα DVD των 100 ευρώ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, αν δεν πέσει η τιμή των BD Player τουλάχιστον στα 200 ευρώ, δεν υπάρχει περίπτωση να τα αγοράσει ο πολύς κόσμος. Ένα άλλο αγκάθι είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προδιαγραφές του φορμά (Final Profile 2.0). Έτσι, πολλοί είναι αυτοί που αναβάλλουν την αγορά, γιατί δεν θέλουν το μηχάνημα που θα αγοράσουν ακριβά να καταντήσει σύντομα ξεπερασμένο και εκτός προδιαγραφών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το PS3, το οποίο μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι μπορεί να ακολουθεί τις εξελίξεις και με μια αναβάθμιση firmware να προσαρμόζεται στις νέες προδιαγραφές, πουλάει με σχέση 10 προς 1 με τα άλλα BD Player. Γι’ αυτό και στην Αμερική πλέον το προωθούν ως BD Player και όχι ως παιχνιδομηχανή που παίζει και Blu-ray.
Η πιο σημαντική αιτία της υστέρησης του Blu-ray, όμως ειδικά στην Ευρώπη, είναι η χαμηλή διείσδυση στα νοικοκυριά της τηλεόρασης HDTV (επίγειας και δορυφορικής) και κατ’ επέκταση των τηλεοράσεων HD. Τι να το κάνεις το Blu-ray όταν δεν έχεις (την κατάλληλη) τηλεόραση να το δεις, και γιατί να αγοράσεις μια τηλεόραση HD όταν δεν υπάρχουν κανάλια και προγράμματα που να εκπέμπουν επί 24ώρου βάσης σε Hi-Def! Σύμφωνα με τη Screen Digest, τη χρονιά που μας πέρασε, μόλις το 17% των σπιτιών στην Ευρώπη διέθεταν τηλεόραση HD, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια και να φτάσει στο 74% το 2012.
Εντάξει, και τα πρώτα χρόνια του DVD ήταν δύσκολα, χρειάστηκαν δυο τρία χρόνια μέχρι να πάρει τα πάνω του, αλλά για το Blu-ray η κατάσταση δείχνει να είναι λίγο δυσκολότερη• θα χρειαστεί τουλάχιστον μια τετραετία για να δείξει τα δόντια του και να αρχίσει να παίρνει ένα καλό μερίδιο της αγοράς βιντεοδίσκου. Μέχρι τότε, μπάλα θα παίζουν κυρίως οι φανατικοί της τεχνολογίας, οι οποίοι σπεύδουν να αγκαλιάσουν κάθε τι τεχνολογικά προηγμένο, πληρώνοντας το συνήθως ακριβά – οι επονομαζόμενοι στα αγγλικά «early adopters». Όσο για τους πολλούς, αυτοί θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμη λίγα χρονάκια…

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ως "early adopter" όπως λέγεται αγγλιστί, πιστεύω πως με το Blu-ray θα είναι και η τελευταία μου αγορά. 'Αν θέλει άλλα 4 χρόνια, ζήσε Μάη να δείς τριφύλλι. Τότε θα έχουν βγει πάλι άλλα φορμά. Όσο για το 17% των σπιτιών στη Ευρώπη που έχουν LCD TV γιατί μου φαίνεται μικρό? Όλοι όσοι ξέρω έχουν πάρει από μια σαν νέα ή πετώντας την παλιά τους CRT.

Ανώνυμος είπε...

Κακά τα ψέματα όπως αναφέρεται και στο κείμενο άντε και το παίρνεις το blu-ray player. Άμα δεν έχεις την ανάλογη τηλεόραση τι να το κάνεις. Σε κάνα χρόνο φαντάζομαι θα βρίσκεις αρκετά οικονομικά player αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει να δώσεις τουλάχιστον κάνα 1000άρη για τηλεόραση για να δεις "άσπρη μέρα".

Επίσης σε αντίθεση με το DVD που ήταν μεγάλη καινοτομία σε σχέση με το VHS και η διαφορά ήταν προφανής ακόμα και σε ένα απλό θεατή, η διαφορά του Blu-ray αν και σε μεγαλούτσικη οθόνη είναι αισθητή, δεν τρελαίνει και τόσο τον κόσμο από το να πουλήσει το παλιό του player και να πάρει καινούριο, ειδικά όταν ξέρει ότι θα πρέπει να ξανααγοράσει (λέμε τώρα) τις ταινίες που είχε σε DVD (άσε που δεν υπάρχουν και τόσοι τίτλοι ακόμη).

Επίσης στο χώρο των υπολογιστών άρχισαν να πέφτουν αισθητά οι τιμές των οθονών full-hd αλλά γενικά έχουμε δρόμο ακόμη.

Ανώνυμος είπε...

Αν κάποιος (σαν εμένα) στήνει τώρα ένα αξιοπρεπές home theater, είναι φυσιολογικό να κοιτάξει για Blue-Ray player. Όχι μόνο για μελλοντική χρήση αλλά επειδή ένα νορμάλ Blue-Ray player ενσωματώνει scaler 1080 για το DVD και έτσι έχουμε ανεβασμένη ποιότητα. Προσωπικά, με βλέπω να περιμένω ως τα χριστούγενα και μετά θα αγοράσω γιατί ως τότε πιστεύω ότι θα υπάρχουν αρκετά φρέσκα μοντέλα players και ενισχυτών.