3 Δεκ 2007

What if?

Η αντιπαράθεση των δύο φορμά υψηλής ευκρίνειας, Blu-ray και HD-DVD, συνεχίζεται για τα καλά, τόσο στην αμερικανική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά. Στη χώρα μας η σχεδόν ανύπαρκτη κυκλοφορία δίσκων HD-DVD με ελληνικούς υπότιτλους αποσιωπά έως τώρα το πρόβλημα του διλήμματος των φορμά HD. Ωστόσο, αυτό σίγουρα θα αλλάξει όταν αρχίσει και στην Ελλάδα η εισροή τίτλων HD-DVD με ελληνικά (αυτή τη στιγμή η μοναδική κυκλοφορία είναι αυτή των «Transformers» από την Dreamwokrs, που έχει προγραμματιστεί για τη χώρα μας στις 3 Δεκεμβρίου).

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης εξακολουθεί να ρίχνει η στάση της Warner που διαθέτει στην αγορά και τίτλους Blu-ray και τίτλους HD-DVD, δηλαδή κάθε κυκλοφορία της λανσάρεται ταυτόχρονα και στα δύο φορμά. Αν δηλαδή η Warner εγκατέλειπε το HD-DVD, τότε πραγματικά η χολιγουντιανή υποστήριξή του θα κλονιζόταν (καθώς θα έμενε με μοναδικούς υποστηρικτές τις Dreamworks/Paramount και Universal) και ενδεχομένως θα οδηγούμασταν σε μια τελική επικράτηση του Blu-ray. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες υπήρξε επίσημη δήλωση από τον αντιπρόεδρο των HD Media της εταιρείας, Dan Silverberg, ότι εξετάζεται η ενδεχόμενη αποκλειστική στροφή της εταιρείας προς το Blu-ray. Ωστόσο, αυτή η δήλωση «ακυρώθηκε» πρόσφατα, όταν ο εκπρόσωπος Τύπου της Warner δήλωσε ξεκάθαρα ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να διαθέτει τους τίτλους της και στα δύο φορμά. Και να σας πω κάτι: Δεν γκρινιάζω, καθώς οι μεταφορές της Warner στις περισσότερες περιπτώσεις (όπως η «Οδύσσεια του Διαστήματος» ή το «Matrix») χαρακτηρίζονται από εκπληκτική ποιότητα εικόνας και ήχου και εξαιρετικά φροντισμένη μεταφορά του υλικού στο δίσκο. Από την άλλη, η μεταστροφή των Dreamwokrs/Paramount αποκλειστικά προς το HD-DVD ανησυχεί ακόμα και τον CEO της Sony, Howard Stringer, που δήλωσε ότι η αντιπαράθεση των δύο φορμά έχει καταλήξει σε αδιέξοδο. Όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε ο Stringer, «το Blu-ray πάσχιζε να επικρατήσει “στα σημεία” προτού καν η Paramount κάνει τη δική της κίνηση υπέρ του HD-DVD». Τώρα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς το HD-DVD έχει κερδίσει δύο στούντιο του Χόλιγουντ, και είναι σε θέση να διαθέσει στην αγορά συσκευές με κόστος 100 δολαρίων, κάτι που το Blu-ray δεν έχει επιτύχει ακόμη. Πράγματι το HD-DVD Player HD-A1 πωλείται αυτή τη στιγμή (λόγω επερχόμενης εορταστικής περιόδου) στα 98 δολάρια στη γνωστή αλυσίδα Wal-Mart, κάτι που βέβαια αποτελεί ένα μεγάλο ατού σε επίπεδο hardware του HD-DVD έναντι του Blu-ray.
Δεν θέλουμε λοιπόν να έχουμε περισσότερες επιλογές player και δίσκων, δηλαδή δεν θέλουμε να έχουμε και το Blu-ray και το HD-DVD να ανθούν εμπορικά στην αγορά; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι, τόσο γιατί αυτό δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή που για να δει όλους τους αγαπημένους του τίτλους θα πρέπει να προμηθευτεί δύο συσκευές όσο και γιατί το HD-DVD έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα.
Ουσιαστικά η χωρητικότητα των 30GB των δίσκων διπλής στρώσης HD-DVD δεν επαρκεί ώστε να «χωρέσουν» στο δίσκο και εικόνα με επαρκώς υψηλό bitrate και ήχος υψηλής ευκρίνειας. Τι σημαίνει αυτό; Σε πολλές κυκλοφορίες HD-DVD καταλήγουμε να έχουμε τον ήχο του DVD (δηλαδή συμβατικό Dolby Digital) ή, το πολύ, Dolby Digital Plus, που όμως επίσης είναι συμπιεσμένο φορμά με περιορισμούς στην ηχητική ποιότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το HD-DVD των «Transformers» (DreamWorks) του οποίου η εκπληκτική εικόνα αδικείται από την μπάντα Dolby Digital Plus που διαθέτει ο δίσκος. Σε άλλες διπλές κυκλοφορίες, όπου η μεταφορά HD γίνεται μία φορά και για το Blu-ray και για το HD-DVD, τελικά έχουμε και στα δύο φορμά συμβατικό ήχο Dolby Digital, απλώς γιατί στο HD-DVD δεν υπάρχει χώρος για καλύτερο ήχο. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το μιούζικαλ «Dreamgirls» της Dreamworks που και σε Blu-ray και σε HD-DVD έχει ήχο Dolby Digital Plus, ενώ ως μιούζικαλ η ταινία απαιτεί σίγουρα ήχο υψηλότερης πιστότητας.
Εκτός αυτού, βέβαια, το μέγιστο βίντεο bitrate των HD-DVD, ήτοι τα 29Mbps, έχει ως αποτέλεσμα οι διπλές κυκλοφορίες της Warner να καταλήγουν και στο δίσκο Blu-ray με μέγιστο bitrate τα 29Mbps, ενώ γνωρίζουμε ότι το βίντεο bitrate των Blu-ray μπορεί να φτάσει έως τα 40Mbps. Και ρωτάμε εμείς: Από τη στιγμή που στις κορυφαίες μεταφορές σε Blu-ray («Spider-man 3», «Πειρατές της Καραϊβικής», «Hollow Man», «Casino Royale» κ.λπ.) παρατηρούμε το βίντεο bitrate να χτυπά 40άρια, μήπως τα 29Mbps της μεταφοράς που γίνεται κομμένη και ραμμένη για το HD-DVD αποτελούν περιοριστικό παράγοντα στην ποιότητα εικόνας;
Λόγου χάρη, στην «Οδύσσεια του Διαστήματος», που βγήκε από τη Warner και σε Blu-ray και σε HD-DVD, το bitrate της εικόνας ουδέποτε ξεπερνά τα 25Mbps. Η ποιότητα είναι βέβαια αψεγάδιαστη, ωστόσο εύλογα δημιουργείται το ερώτημα αν θα βλέπαμε κάτι καλύτερο στην περίπτωση που είχαμε υψηλότερο διαθέσιμο βίντεο bitrate. Μέχρι τη στιγμή που τα δισκάκια HD-DVD θα γίνουν τριπλής στρώσης με χωρητικότητα 51GB (αντίστοιχη με τα 50GB του Blu-ray), εμείς απλώς αναρωτιόμαστε… «what if?».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λέτε όλο για τους Transformers ότι έχουν Ελληνικά. Να σας θυμίσω πως εδώ και μήνες το πρώτο HD-DVD με Ελληνικού υπότιτλους ήταν το King - Kong ? Μικρό το κακό βέβαια καθώς πάλι 2 τίτλοι έναντι σε τόσους Blu-ray πνίγονται. Το μέλλον θα δείξει, μόνο να μην πάει πολύ μακριά αυτή η διαμάχη.

Ανώνυμος είπε...

Σε συνέχεια του προηγούμενου (ανώνυμου) σχόλειου μου διάβασα σήμερα τις νέες δηλώσεις του Michael Bay σκηνοθέτη των Transformers όταν τον ξαναρώτησαν λόγω της κυκλοφορείας τους γιατί βγήκαν μόνο σε HD-DVD και DVD και ανέφερε αυτό που λέει πως πολλοί δεν το ξέρουν και δε συζητούν (το αναφέρει ως "βρώμικο μυστικό"). Πως δηλαδή με την κίνηση της Microsoft να πληρώσει 100εκ $ την Paramount (και 50εκ. $ την Dreamworks) θέλουν να μεγαλώσουν τον πόλεμο και να αποτύχουν τα 2 φορμά να βγεί αυτή ήρωας για να στρέψει τον κόσμο (μέχρι να τα τελειοποιήσει) τα δικά της Digital Downloads όπως αναφέρει. Δήλωσε ακόμα μια φορά βέβαια υποστηριχτής του Blu-ray.

Ανώνυμος είπε...

2,7 εκατομμυρία μονάδες αναπαραγωγής Blu-ray και 750.000 μονάδες HD DVD συμφώνα με dailytech.com. Αυτό τα λεει ολα. Εγω εδω στην Κυπρο HD DVD δεν ειδα ακομή. το VAIO μου μια χαρα παιζει τα Blu-ray του ΗΙΤΕCH