24 Οκτ 2007

Hi-Def η ελληνική πραγματικότητα

Το ημερολόγιο δείχνει σωτήριον έτος 2007, αλλά στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την υψηλή ευκρίνεια, ζούμε… μέρες του ’98. Ίσως να το θυμάστε. Ήταν Ιούνιος, στην αγορά υπήρχαν καμιά 25ριά DVD με ελληνικούς υπότιτλους, και η γκρίνια περίσσευε: «Μας σνομπάρει το Χόλιγουντ» έλεγαν οι μεν. «Δεν πρόκειται να δούμε DVD στην Ελλάδα» υποστήριζαν οι πιο απαισιόδοξοι. Τελικά, στα χρόνια που ακολούθησαν, και DVD είδαμε και τα καταντήσαμε βιντεοκασέτες και τα απαξιώσαμε. Τι είχε συμβεί τότε; Η Warner και η Columbia (Sony), θερμοί υποστηρικτές του ψηφιακού δίσκου, επένδυσαν σε όλες τις αγορές, κυκλοφορώντας δίσκους με υπότιτλους σε όλες σχεδόν τις γλώσσες. Τα υπόλοιπα στούντιο –κυρίως οι Fox, Buena Vista (Disney) και Paramount– προτίμησαν να λανσάρουν τους δίσκους τους πρώτα στις μεγάλες αγορές και έπειτα να ασχοληθούν με… τον πασατέμπο.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται περίπου μια δεκαετία αργότερα. Η υψηλή ευκρίνεια χτυπά την πόρτα του Home Cinema, στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού κυκλοφορούν επισήμως 400 περίπου τίτλοι Blu-ray και 250 σε HD-DVD και στην Ελλάδα επικρατεί... θρήνος και οδυρμός: Σε σελίδα στο Internet (http://www.petitiononline.com/grsubs/petition.html) οι επισκέπτες καλούνται να υπογράψουν, με αίτημα να συμπεριληφθούν οι ελληνικοί υπότιτλοι στους δίσκους Blu-ray και HD-DVD. Από την άλλη, ασαφείς πληροφορίες σχετικά με το πότε θα κυλήσει και στη χώρα μας το ποτάμι του High Definition έχουν οδηγήσει σε εικασίες, μάλλον αβάσιμες. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.
Η Sony, που επιθυμεί διακαώς να κερδίσει το στοίχημα με το Blu-ray, επενδύει σε όλες τις αγορές, ασχέτως εάν αυτές είναι μικρές ή μεγάλες. Οι άλλες εταιρείες ακολουθούν τη... συνταγή του DVD. Είναι σε στάση αναμονής, έως ότου τεσταριστεί το καινούργιο αυτό προϊόν σε χώρες με σίγουρα έσοδα. Η δε Warner, που παίζει και στα δύο στρατόπεδα, τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με το πότε θα συμπεριλάβει ελληνικά στις Hi-Def εκδόσεις της.
Με τα δεδομένα αυτά, το τοπίο της υψηλής ευκρίνειας στην Ελλάδα διαμορφώνεται ως εξής: Όσον αφορά στα Blu-ray, κυκλοφορούν με ελληνικά κάτι παραπάνω από 50 τίτλοι, όλοι παραγωγές της Sony Pictures και των θυγατρικών της. Η Fox εγκαινιάζει την είσοδό της στην ελληνική αγορά με το Blu-ray «Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer», που έχει προγραμματιστεί να βγει στα ράφια το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Η Disney έκανε ένα βήμα πίσω. Αν και είχε ανακοινώσει τέσσερις τίτλους μέχρι τα Χριστούγεννα, σε πρόσφατη συνάντηση των αντιπροσώπων της ξεκαθάρισε ότι μέσα στο 2007 δεν προτίθεται να κυκλοφορήσει Blu-ray με ελληνικούς υπότιτλους ή/και μπάντες. Φήμες θέλουν τα πρώτα Blu-ray της να κυκλοφορούν προς τον Απρίλιο του 2008. Με τα δισκάκια HD-DVD τα πράγματα είναι ακόμη πιο ασαφή. Στη βρετανική αγορά εμφανίστηκε ο «King Kong», παραγωγή της Universal, με ελληνικά. Όμως, πέραν τούτου, τα επίσημα χείλη σιωπούν σχετικά με το πότε το συγκεκριμένο φορμά θα... μιλήσει τη γλώσσα του Σωκράτη και του Αισχύλου!

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά, εσείς τραγουδάτε! Εγώ δεν ξερω κανέναν να δίνει 25 και 30 ευρώ για να αγοράσει ταινίες που τις έχει ήδη αγοράσει και τις έχει δει δύο και τρεις και τέσσερις φορές.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Προς κάθε ενδιαφερόμενο:
http://hdbits.org/
και
http://www.bit-hdtv.com/
Πάνω από 3000 ξεχωριστοί τίτλοι, για να διαλέξετε από αυτούς όσους έχετε ήδη χρυσοπληρώσει (το λέμε για να είμαστε καλυμμένοι), και σε πολλές περιπτώσεις με ελληνικούς υπότιτλους από κάποιον καλό άνθρωπο που μπήκε στον κόπο να συγχρονίσει τους υπότιτλους από το αντίστοιχο DVD.

Ανώνυμος είπε...

den simfono me afto ego xero polous pou dinoun 25 kai 30 euro gia tainies.an mia tenia tin ides 3 fores se dvd kai meta se blu ray se 1080p native projector i tv einai san na vlepeis ali tenia.agorasa kai to deftero tefhos hitech arhipelagos indonisias einai telio bravo sto hitech.to ida me to ps3 se tileorasi bravia 1080p.i piotita ikonas ine telia parola afta itan ligo kalitero otan to ida apo to laptop(vgnfz21m) stin idia tileorasi.anipomono gia ta epomena tefhi.

Ανώνυμος είπε...

eime kai ego melos sto bit hdtv ontos poli kalo poles tenies hddvd i blu ray i encodes .ola se se aristi piotita.iparxei omos provlima ayta ta site anaferonte se kosmo apo xores pou parexoun 25mbit giati na katevaseis mia tenia me 8mbit diladi me 800kb sec
opos to casino royale 46gb thes poli xrono

Ανώνυμος είπε...

LHPON POLY OREA H PROSFORA TOU BD DVD SOSTH K H AFERESH THS KOLITIKHS TAINIAS ALLA GIA MIA TOSO POLHTELH PROSFORA DEN TERIAZH TO EXHS FAINOMENO: KSESKISMENA PERIODIKA STA PERIPTERA PETAMENA XHMA OPOS OPOS, NAI THA MOY PHTE K EMEIS TI FTAIME GIA AYTO;TO APOTELESMA EINAI GIA NA BRHS ENA KOYTI POY NA MHN EINAI SPASMENO XTHPHMENO PATHMENO!!!!!!!!!!!!!
NA PREPH NA PSAXNHS SE KAMIA DEKARIA PERIPTERA .
ELEOS ME AYTO TO ELLHNIKO TO XYMA!!
FTANH PIA. EAN THELETE POLITELIES
KYPIOI TOY HITECH FRONTHSTE NA FTANH SE EMAS TO PROION SOO K ABLABES GIATI MILAME GIA THN PROSFORA K OXI GIA KANENA PETAMENO DVD POY DINOYN OI EFIMERIDES!!!

HiTECH είπε...

Η καταγγελία σας είναι σοβαρή. Θα το εκτιμούσαμε αν την κάνατε ενυπόγραφα στο hitech@dolnet.gr, αναφέροντας τις περιοχές των περιπτέρων που επισκεφτήκατε. Το θέμα θα διερευνηθεί από το γραφείο κυκλοφορίας μας.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικη η σκεψη σας για την δημιουργια του blog.ΘΕΜΑ''Επιθεση απο μικρα τερατακια ''
''Πως δημιουργουμε αντιγραφα ασφαλειας απο audio cd με κωδικοποιηση dts στον υπολογιστη μας ωστε να μπορεσουμε να τα αντιγραψουμε.Ευχαριστω .

HiTECH είπε...

Παράκληση προς όλους τους αναγνώστες του blog να κρατήσουμε την θεματολογία μόνο στα περί High Definition. Για οποιεσδήποτε άλλες απορίες μπορείτε να απευθύνεστε με email στο hitech@dolnet.gr.
Αγαπητέ Ανώνυμε (31 Οκτώβριος 2007 7:13 μμ, η απάντηση στο πρόβλημά σου είναι απλή: Ριπάρεις το CD (dts) σε image στον σκληρό δίσκο, με ένα πρόγραμμα όπως το Nero, και από εκεί κάνεις όσα αντίγραφα ασφαλείας θέλεις.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο και το δεύτερο BD, συγχαρητήρια. Μόνο που το κουτί του είναι το μισό σε πάχος από το πρώτο bd της σειράς. Ελπίζω αυτό να μη δημιουργήσει πρόβλημα σε εμάς που πήραμε και τη θήκη (εννοώ να μην ταιριάζουν ακριβώς τα κουτιά στη θήκη αφήνοντας κενά ανάμεσα).

Ανώνυμος είπε...

re eseis kala eisaste sovaroi gkriniazete gia 15euro edw stin Kipro to Hitech einai 25 euro = 15lires!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ego pali nomizo oti den itan o katallilos kairos gia mia tetoia prosfora!!!!
Ante kai ta pirame ta BD kai ola oraia kai kala, alla pos tha ta peksoyme??? EEEE???
Posoi stin Elada exoyn BD-Player kai posoi esto ston H/Y toys????
Mipos to 99.9999% twn agorastwn toy Hitech epibarinetai me ena kostos apo to opoio den exei kanena ofelos???
Etsi apla rwtao....

HiTECH είπε...

Πόσοι διέθεταν στερεοφωνικά βίντεο VHS, είχαν πολυκάναλους ενισχυτές και Home Theater to 1996; Το HiTECH όμως τόλμησε και έδωσε την πρώτη στερεοφωνική κασέτα VHS με ήχο prologic. Το στοίχημα μεγάλο διότι ήταν το ξεκίνημα ενός νέου περιοδικού με κόστος μάλιστα στο σύνολο του τύπου από τα υψηλότερα της εποχής του (1.500δρχ ή 4,4€).
Μήπως η διείσδυση του DVD στην ελληνική οικογένεια τον Απρίλιο του 2000 ήταν τόσο μεγάλη; Αντιθέτως, με μέσο κόστος DVD player περί τις 220.000δρχ (650€) δεν αριθμούσαν τότε ούτε 20.000 πουλημένα μηχανάκια στην ελληνική αγορά. Το HiTECH όμως τολμά και πάλι και δίνει δώρο το πρώτο τίτλο DVD, την Elizabeth (κόστος περιοδικού 2.700δρχ ή 7,9€ από τα υψηλότερα της εποχής του).
Για να έρθουμε στις μέρες μας και στην προσφορά του Blu-ray που όχι μόνο είναι μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για την παγκόσμια αγορά και γι’ αυτό είμαστε πολύ περήφανοι. Το στοίχημα είναι σίγουρα και τώρα μεγάλο, όπως άλλωστε ήταν και το 1996 και το 2000. Όταν όμως είσαι ο ηγέτης στον τομέα σου όλοι περιμένουν από σένα να βρίσκεσαι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις. Αυτό έκανε το HiTECH όλα αυτά τα χρόνια και αυτό θα κάνει και στο μέλλον.
Όσον αφορά την ακριβή τιμή του περιοδικού έχουμε προτείνει λύση μέσα από παλαιότερα post του blog: Γραφτείτε συνδρομητής. Με 80€, που μπορείτε να βάλετε σε τρείς άτοκες δόσεις ανά 4 μήνες, θα έχετε το περιοδικό με 7,27€, με κούριερ στο σπίτι σας, συν τα δώρα των συνδρομητών και τα Blu-ray.

spiros_slb είπε...

Σαφέστατα ήταν μια κίνηση εκ μέρους του περιοδικού άκρως εντυπωσιακή αλλά και χρήσιμη τόσο για αυτούς που έχουν ήδη στην κατοχή τους ανάλογες συσκευές αλλά και για όλους αυτούς-και θα είναι πολλοί-που θα αγοράσουν στο κοντινό μέλλον.Η επιβάρυνση θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι αμελητέα με βάση την τιμή πριν την προσφορά,6.5 ευρώ για ένα τετοιο BD δεν νομίζω ότι είναι πολλά,τιμή την οποία δεσμεύεται το περιοδικό να "ρίξει" μόλις δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες.Ελπίζω και πιστεύω ότι η προσπαθειά αυτή δεν εγινε απλά και μόνο για να πούμε οτι "το κάναμε πρώτοι" αλλά να συνεχιστεί και με ταινίες ή άλλο υλικό όταν τελειώσει αυτή η σειρά.

Ανώνυμος είπε...

Kai me ayta poy mou lete diladi??
TI?? Seimainei oti kai tote sosta kanate??
Kata tin gnomi mou oxi!!!
Opos eida kai se alla post poll apla mporoysate na to balete se dyo ekdoseis kai oxi na to epibaletai se oloys!!
Oso gia ayto poy diabasa gia to ayksimeno kostos paragogis dyo ekdoseon apo 15 as itan 15,5 euro!!!
Ego prosopika den eimai taktikos anagnostis (apo ta 12 periodika to xrono perno ~5-6) opote den me symferei na gino syndromitis.
Episis nomizo oti polloi einai se paromoia katastasi me emena.
Tespa. Den exei noima na to sizitame allo, kakos egrapsa mias kai oti eipa pano kato exei ypothei ksana.
As doyme sto mellon pos tha ekselixthei i timi toy periodikoy opos exete pei.
Episis poly tha ithela na do meta apo ena xrono poy tha exei teleiosei ayti i prosfora tin timi toy. tha exei epistrepsei ekei poy itan i mipos logo adraneias tha einai ligo psilotera!!!!!
Ayta!!!

Ανώνυμος είπε...

Αν ισχυει πραγματι η τιμη συνδρομης του Hitech με ολα τα καλουδια του, παρακαλω τον υπευθυνο να μου πει σε ποσες μερες θα το εχω στα χερια μου προ ή μετα της κυκλοφοριας στα περιπτερα (με κουριερ ή ΕΛΤΑ;). Ετσι κι αλλιως ειμαι...'θυμα" περιοδικαντζης, οποτε μια μικρη οικονομια δεν βλαπτει! Αδυνατω ομως να βλεπω κρεμασμενο στο περιπτερο το περιοδικο κι εγω να περιμενω τον ταχυδρομο!

Ανώνυμος είπε...

egw pantws agorazw to periodiko apo tote pou kykloforise kai eina i prwti fora pou eskemena den agorasa to deftero tefxos me to Blue ray, giati ontws thewrw to kostos gia periodiko ypervoliko. Exallou opoios endiaferetai gia HD tha dwsei ta xrimata na parei afto pou ton endiaferei pragmatika kai oxi kapoia prosfora. Gia dokimi kali tha htan mia prosfora se ena to poly dyo tefxi. Olokliri seira einai too much!!

Ανώνυμος είπε...

...Παντως για μας που ενδιαφερομαστε για εικονα και ηχο σε υπερβολικο βαθμο ,νομιζω δεν ειναι και τιποτα
φοβερο το ποσο..λεω γω...(!)

Ανώνυμος είπε...

Είναι σαφές ότι η προσφορά του Blu - ray disk αποτελεί πρωτοποριακή επιλογή που πρέπει να επαινεθεί, όπως και να υπάρξει επιείκεια των αναγνωστών σχετικά με δυσχέρειες στην πρακτική εφαρμογή της.
Το HITECH όμως δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνά ότι αποτελεί κύρια επιλογή των παραπάνω αναγνωστών λόγω της ύλης του και όχι λόγω των προσφορών του ήτοι να μην αποκτήσει νοοτροπία κυριακάτικης εφημερίδας.
Είναι προφανές ότι η τιμή του δημιουργεί τους τελευταίους μήνες πρόβλημα στους αριθμούς κυκλοφορίας του και αυτό οδηγεί το περιοδικό στην απαράδεκτη καθυστέρηση της κυκλοφορίας του επομένου μήνα, ενώ δηλαδή εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις στις 20-21 του κάθε μηνός ήταν στα περίπτερα (τον πρώτο μήνα της προσφοράς από 19 Σεπτεμβρίου), σήμερα 26-11-2007 δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει και η ιστοσελίδα του προηγουμένου τεύχους δεν λέει να κατέβει.
Η τιμή ενός δίσκου Hi-Def μπορεί να εξηγηθεί και να συγχωρεθεί με πολλούς τρόπους, αλλά ένα περιοδικό να αλλάζει τρόπο σκέψης και κυκλοφορίας για να διαθέσει τους δίσκους αυτούς σε καμία περίπτωση.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως για το περιοδικό διαθέτω 100 ευρώ το χρόνο και τίποτα παραπάνω. Αυτό σημαίνει οτι αν δεν πέσει η τιμή του, εγώ του χρόνου θα αγοράσω τα μισά τεύχη. Η σπόντα για επόμενη "προσφορά" στην προτελευταία παράγραφο του HiΤΕΛΟΣ του τεύχους του Δεκεμβρίου δεν μου άρεσε καθόλου. Μάλλον τα "Δώρα" ήταν μια καλή πρόφαση για την αύξηση της τιμής του περιοδικού.
Και για να μιλήσουμε για Hi-Def, εγώ δεν έχω πειστεί οτι το DVD της προσφοράς ανεβασμένο στα 1080,εχει τεράστια διαφορά απο το αντίστοιχο Blue-ray στις 80 ίντσες. Εξάλου δεν επενδύω ακόμα σε Hi-Def, όπως δεν επένδυσα στην "Αποκάλυψη" του πολυκάναλου ήχου-και σωστά έκανα.(πέστε μου πόσα SACD ή DVD-A βγαίνουν το μήνα). Τις ταινίες που έχω αγοράσει δεν πρόκειται να τις ξανααγοράσω. Πέστε μου γιατί να αγοράσω τώρα το Fifth Element με αγγλικούς υπότιτλους όταν μπορεί να βγεί αύριο και με ελληνικούς υπότιτλους. Δεν είμαι τόσο τρελλαμένος - έχω και άλλα ενδιαφέροντα για να ξοδέψω τα χρήματά μου. Για συσκευή βέβαια ούτε λόγος - μετά απο ένα χρόνο και βλέπουμε.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας!Είμαι χρόνια αναγνώστης του περιοδικού και πολύ ευχαριστημένος.Έχω μια Samsung32r86 και ένα ps3.H διαφορά που βλέπω ανάμεσα σε bd και dvd δεν ειναι τόσο μεγάλη όσο εσείς λέτε.(Βάθος εικόνας!?!?)...Νοίκιασα και μερικά blue ray apo τα seven, αλλά και παλι δεν ήταν αυτο που περίμενα.Τα περισσότερα είχαν θόρυβο. To ps3 είναι συνδεδεμένο με hdmi στην tv(1080i). Μήπως τελικά δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά όσο εσείς λέτε?

Ανώνυμος είπε...

Για να παίξω λίγο τον συνήγορο του διαβόλου:
Το DVD μπήκε για να υπάρξει σύγκριση ποιότητας - και προφανώς να αναδειχθεί η ανωτερότητα του Blu-Ray, την οποία δεν αμφισβητεί κανείς.
Για τον σκοπό αυτό όμως, δεν θα έπρεπε να γράψουμε το DVD όσο καλύτερα γίνεται; Θα πεθάνει που θα πεθάνει, ας δώσει τουλάχιστον μια τιμημένη τελευταία μάχη.
Κι όμως, το DVD είναι interlaced(!) και δεν έχει το μέγιστο bitrate που θα μπορούσε.
Πάλι καλά που δεν το κάναμε ασπρόμαυρο, για να θαυμάσουμε το πόσα περισσότερα χρώματα δείχνει το Blu-Ray.

HiTECH είπε...

Αγαπητέ Vasilios σεβαστή η γνώμη σου. Νομίζουμε όμως ότι το θέμα της τιμής το έχουμε καλύψει εκτενώς και μέσα από το περιοδικό και μέσα απ’ αυτό εδώ το blog. Κατανοούμε την δυσφορία μιας μερίδας αναγνωστών για την πολύ υψηλή τιμή, πιστέψτε μας ότι ελπίζαμε κι εμείς σε συντομότερη πτώση των τιμών… που όμως δεν ήρθε. Συνεπείς προς τους αναγνώστες μας, τους κρατάμε ενήμερους για ότι συμβαίνει με τα εργοστάσια παραγωγής και τα κοστολόγια και είμαστε σε θέση να πούμε ότι από το επόμενο τεύχος (Ιανουαρίου 2008) η τιμή του περιοδικού θα μειωθεί στα 12€. Ωστόσο, γνωρίζοντας την ιστορική εξέλιξη τιμών στο DVD, ευελπιστούμε ότι η τιμή θα πέσει και ακόμη παρακάτω. Όλα τα άλλα είναι συνωμοσιολογίες, η καθυστέρηση της κυκλοφορίας μας οφείλεται καθαρά σε πρόβλημα στους χρόνους παράδοσης του Blu-ray από τα εργοστάσια (η πορεία υλικών και δίσκων είναι περίπλοκη: Ελλάδα-Αγγλία-Ισπανία-ΗΠΑ-Ελλάδα).
Για τον Ανώνυμο φίλο που διαθέτει 100€ το χρόνο για το περιοδικό, ας μας απαντήσει γιατί δεν γράφεται συνδρομητής. Με 80€ θα έχει 11τεύχη+ Blu-ray + προσφορές και θα του μένει και ένα 20άρικο.
Για τον φίλο με την Samsung, οι διαφορές μεταξύ Ηi-Def και Standard Def είναι τεράστιες (δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά όλοι όσοι ασχολούνται με το άθλημα). Αναζήτησε την αδυναμία να διακρίνεις τις διαφορές στα χαρακτηριστικά και την ποιότητα του display σου.
Για τον συνήγορο του διαβόλου (πάντα υπάρχουν και αυτοί… οι άπιστοι Θωμάδες…), προωθήσαμε στο τμήμα παραγωγής DVD και τον κ. Κωνσταντίνο Γιάννακα τα σχόλιά σας και πήραμε την ακόλουθη απάντηση:

Το DVD Hi-Def Planet έχει τις εξής προδιαγραφές: 720x576 pixels, 25 frames per second (PAL). Το PAL εξ' ορισμού είναι interlaced. Είναι η απευθείας μετατροπή από τα HD masters 1080i.

Αφ'ενός το αρχικό master δεν είναι 'p' (progressive) και έτσι δεν λάβαμε στη μετατροπή υλικό 25p, αφετέρου το αρχικό υλικό δεν μπορεί να είναι progressive διότι η λήψη είναι video για broadcasting. Επειδή η συγκεκριμένη σειρά γυρίστηκε στα 1080i γιατί οι ψηφιακές κάμερες που υπήρχαν τότε (2005) για τις ανάγκες της σειράς "τραβούσαν" μόνο στα 60i (ιδίως για τα slow-motion πλάνα που απαιτούσαν διπλάσιο και τριπλάσιο όγκο λήψης), γι'αυτό το τελικό αποτέλεσμα είναι στα 60i στο BD και, ως εκ τούτου, 25i στο DVD. Έτσι, έγινε cross-down-conversion από 1920x1080 60i στα 720x576 25i.

Η παραγωγή του DVD έγινε με τις υψηλότερες προδιαγραφές, και την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου και εικόνας, φτάνοντας την εικόνα στα "άκρα". Τα 4 κανάλια ήχου (3 x 256kbps για τα δικάναλα, 1 x 448kbps για το 6-κάναλο) και οι υπότιτλοι μας αφήνουν περιθώριο 8.5Mbits στην εικόνα, από το συνολικό-μέγιστο bitrate του μέσου/DVD στα 9.9Mbits.To τελικό bitrate της εικόνας είναι σχεδόν σταθερό (CBR) στα 8.0 με 8.2Mbits το δευτερόλεπτο, κάτι που σπάνια συναντάμε στα εμπορικά DVD.

Αν ο αναγνώστης δοκίμασε να "μετρήσει" το bitrate στον υπολογιστή και όχι σε (προηγούμενης γενιάς) επιτραπέζιο DVD, που είχε ένδειξη bitrate στο OSD, τότε πιθανότατα να είδε το average bitrate που καταχωρείται στο MPEG-2 stream, γιατί αυτό συνήθως αναφέρουν τα PowerDVD και WinDVD. Κανένα πρόγραμμα δεν αναφέρει "στιγμιαίο" bitrate. To πρωτόκολλο του MPEG-2 προβλέπει να καταχωρείται ως αριθμητική τιμή το ελάχιστο, μέσο και μέγιστο bitrate της εικόνας (από το pre-mastering). Εξάλλου, για 50 λεπτά προγράμματος, εξαντλούνται και τα 4.3GB του δίσκου. Πιο πολύ, δεν γίνεται... και το ασπρόμαυρο, πάλι το ίδιο απαιτητικό σε bitrate θα ήταν (εξυπνάδες).

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητό HITECH ευχαριστώ για την απάντηση στο σχόλιο μου. Επειδή είμαστε στο "HI- DEF Blog", ελπίζω ότι και η αρχική τοποθέτηση μου ήταν πολύ "ευκρινής", δηλαδή ότι επικροτώ την προσπάθεια της συγκεκριμένης προσφοράς και δεν με απασχολεί ιδιαίτερα η τιμή των 15 ή 12 ευρώ. Εκείνο που ήθελα να στηλιτεύσω ήταν η καθυστέρηση της κυκλοφορίας του περιοδικού, που πράγματι οφείλεται, όπως που απαντάτε, στην προσφορά των δίσκων Hi - Def αλλά όχι, όπως αντίστοιχα μου επεξηγείτε, στην τιμή και στους αριθμούς κυκλοφορίας του περιοδικού, όπως το έθεσα εγώ, αλλά στις παραγωγικές δυσκολίες και την γεωγραφική πορεία κατασκευής του δίσκου. Πάντως η έννοια της "συνωμοσίας" ούτε πέρασε από τη σκέψη μου μέχρι που το αναφέρατε (αλλίμονο, συνομωσία για την ημέρα κυκλοφορίας ενός περιοδικού).
Το αρχικό σχόλιο μου σε κάθε περίπτωση έχει την έννοια, ότι εγώ τουλάχιστον, πάντα προσβλέπω στο τι γράφετε στο περιοδικό και όχι στο τι προσφέρετε μαζί του, αν και πολλές φορές η προσφορές είναι πραγματικά εξαιρετικές (καλύτερη από όλες ιστορικά θεωρώ τα υβριδικά Super Audio CD που είχατε προσφέρει προ καιρού). Ως προς τους αναγνώστες που δεν θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ δίσκων HI - DEF και DVD, νομίζω ότι η παρατήρηση τους είναι παντελώς εσφαλμένη, ασχέτως του μέσου προβολής που χρησιμοποιούν.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητό HITECH, ακολούθησα τη συμβουλή σου και γράφτηκα συνδρομητής-το οικονομικό σκέλος λύθηκε.Θα μπορούσα με τη σειρά μου να ρωτήσω αν η τιμή του περιοδικού θα επανέλθει ποτέ στην προηγούμενη μετά το τέλος της προσφοράς των Hi Def, αλλά την ερώτηση αυτή την έχει διατυπώσει ο giannis nestoras. Συμφωνώ με τον Vasilio για τα SΑCD.
Vasilie,εξακολουθώ να έχω επιφυλάξεις και επιμένω οτι το DVD της προσφοράς (ανεβασμένο βέβαια στα 1080 απο ένα DENON π.χ.) δεν έχει μεγάλη διαφορά απο το Blu-Ray. Προφανώς υπάρχει η διαφορά, αλλά κατα τη γνώμη μου δεν μπορεί να δικαιολογήσει το κόστος της αναβάθμισης του εξοπλισμού που καλούμαστε να κάνουμε (αυτή την εποχή τουλάχιστον). Προσωπικά όσο διαβάζω για Core Dts, HDMI 1.3a(τι είναι αυτό το a άραγε ;) δέν κάνω καμία σκέψη για αγορέ Hi Def player-ούτε για νέο Decoder(όταν μάλιστα η αναβάθμιση αφορά έναν TagAv32 7.1)
Συμπερασματικά.Συμφωνώ με τον gianni nestora : Στους περισσότερους απο εμάς προσφέρεται ένα προϊόν το οποίο θα το βάλουμε στο ράφι. Όταν θα έλθει η στιγμή να το δούμε όπως πρέπει, και η τιμή του θα έχει πέσει (άρα το αγοράσαμε ακριβά) και θα έχουμε δεί το περιεχόμενο σαν DVD (άρα δεν θα εντυπωσιαστούμε και τόσο).
Ioannis
Υ.Γ.
Αν θεωρούμαστε μέλη μιας μεγάλης παρέας,είναι πολύ λυπηρό να ασχολούμαστε μόνο με τα bitrate, τα fps, κ.λ.π κ.λ.π. και να μην έχουμε κάτι να πούμε για αυτο που διαβάσαμε στα περιεχόμενα του τεύχους του Δεκεμβρίου.